Alapító, szőlész, ultrafutó

Id. Szekretár János

Id. Szekretár János a budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett kitűnő diplomát, ahol szőlőtermesztésre szakosodott. Éveken keresztül foglalkozott oltványtermesztéssel, kertészettel és szőlőtelepítéssel. Feleségével Ágival, aki egy ideig mikrobiológusként és borászként dolgozott, később hegybíró lett – közösen kezdtek a Szeleshát dűlőn található területek megvásárlásába, átalakításába majd telepítésébe. János mindenben a legmagasabb minőséget követeli meg, maximalizmusa és kitartása nem csak munkájában mutatkozik meg, hanem hobbijában is, a futásban.
Fia biztatására 56 évesen benevezett a Szekszárdi Borvidéki Félmaratonra, melyet váltóban futott. Ez az élmény megalapozta a jövőbeni nagyobb célok kitűzését, pl. egyik évben 36 versenyen indult. 2015 óta minden évben teljesíti a Maratoni távot (42,2 km) és kétszer futott 50 kilométernél hosszabb távot, így lett ultrafutó.

Alapító, borász, ügyvezető, maratonista

Szekretár János

Ifjabb Szekretár János már 2002-ben az első szőlőültetésnél kivette a részét a munkából. Mindig is szüleinek szeretett volna segíteni, ezért tanulmányai után 2011-ben egy dél-olasz borvidékre ment tapasztalatot szerezni. A modern borászati technológiákat és a magas minőségre való igényt anyjától, Ágitól tanulta. Hamar kiderült, hogy kivételes szaglása van, melyet nem csak borászként, de borbírálóként is kamatoztat. 2013-ban hatalmas beruházások indultak a Szeleshát borászatnál, ezek a feladatok egy teljes embert kívántak, így lett a cég ügyvezetője, majd közel tíz év után döntött úgy, hogy vissza kell térjen az alapokhoz, hogy ismét saját kezűleg készítsen borokat. A fenntartható gazdálkodás, az egyszerű borászati eszközökkel való munkában találta meg újra, amit már régóta hiányolt. Gyerekkora óta elkötelezett sportoló, a BorÁsz futball válogatott tagja, szintén maraton futó.

Mitől más a mi borunk, mint a többi? Azért, mert mi készítjük. Nem csinálunk semmi különlegeset vele, csak mindent megteszünk, akkor, amikor kell, úgy, ahogy azt kell. Úgy takarjuk le az erjesztő kádat és mosunk el minden eszközt munka után, mintha télire tennénk el, pedig másnap újra használni fogjuk. Minden pillanatban a tőlünk telhető legtöbbet adjuk, a maximumunkat, minden munkában, annak minden folyamatában. id. Szekretár János
Célunk az értékteremtés. A termőhelyi adottságokat legjobban kihasználva, hagyományos eszközökkel de tudatos borászati technológiával a legkiválóbb minőségű borokat készíteni, melyekre büszkék vagyunk. ifj. Szekretár János

A Szekretár birtok a szekszárdi borvidék déli részén található Nyéki hegyen fekszik. A birtok fajtaösszetétele: 1,4 ha Merlot, 0,6 ha Cabernet sauvignon, 0,6 ha Kékfrankos és 0,4 ha Kadarka, melyet egész évben id. Szekretár János gondoz a legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel, ezzel biztosítva az egészséges és kiváló minőségű alapanyagot. A szőlőtőkék terméshozamát kézi metszéssel szabályozza, így sokkal tartalmasabb és zamatosabb gyümölcs terem. Az ültetvény teljesen gyomirtómentes. A dűlő-szelektált borok életét ifj Szekretár János kíséri végig az 1888-ban épült, patinás présházban. Nyitott kádakban, hagyományos kézi csömöszöléssel születnek a legkiválóbb Szekretár vörösborok, melyeket 12 hónapon keresztül érlelnek magyar tölgyfahordóban.

A Szekretár Borbirtok története

Látogassatok el hozzánk!

Borterasz

Nincs jobb, mint a csodaszép termőhely közvetlen közelében elfogyasztani borainkat, éppen ezért építettük a borteraszt, melyről fantasztikus kilátás nyílik a szekszárdi borvidékre és a bátaszéki templomra. Szeretettel várunk birtokunkon!